Pages

Tuesday, April 24, 2012

Alfajores alebo vynikajúce koláčiky s karamelovou plnkou

Tento recept našiel môj muž úplne náhodou. Otvoril karamelové salko a až na pár lyžičiek zostalo nedotknuté, tak hľadal cez stránku allrecipes.com recept, ktorý by túto "ingredienciu" využíval :-) a tak našiel tieto maličké koláčiky. Alfajores sú maličké koláčiky z Latinskej Ameriky (a z niektorých častí Španielska ako to tvrdí wikipedia :-)), ktoré sa podobajú napr. na linecké koláčiky a to tým, že ide o suché koláčiky zlepované plnkou.

V samotnom recepte ma prekvapil vysoký podiel kukuričného škrobu. Pravdu povediac s použitím takého množstva škrobu pri pečení som sa zatiaľ nestretla...Ale cesto, s ktorým som pracovala bolo naozaj vynikajúce. Takmer vôbec sa nelepilo, použila som na doske len minimum múky, pretože viac nebolo nutné. Cesto sa pri pečení vôbec neroztekalo a proste bolo perfektné :-)




Čo budeme potrebovať:
1 2/3 šálky hladkej múky
2 1/2 šálky kukuričného škrobu
1/2 ČL sódy bikarbóny
2ČL prášku do pečiva
1 šálka roztopeného masla
3/4 šálky bieleho cukru
3 bielka
1, 5PL vanilkového extraktu
1/2 PL citrónovej šťavy
1 karamelové salko

Postup
 Najprv zmiešame suché ingrediencie: múku, kukuričný škrob, sódu bikarbónu a prášok do pečiva.
V druhej miske vymiešame mixérom maslo a cukor. Potom primiešame postupne jedno bielko po druhom (vždy počkáme, kým sa jedno zamieša do zmesi). Nakoniec pridáme vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Túto zmes nakoniec postupne pridáme do "suchých" ingrediencií a poriadne spracujeme na hladké cesto. Zabalíme do fólie a aspoň hodinku necháme odležať.

Cesto vyvaľkáme, vykrajujeme kruhy a dávame na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 175°C asi 7-9 minút (v závislosti od trúby). Nakoniec upečené kruhy spájame s karamelovým salkom. Je možné ešte spájané kolieska po obvode posypať strúhaným kokosom - tak to bolo v originálnom recepte.



Dobrú chuť :-)



No comments:

Post a Comment

Dakujem za komentar :-)